2026 yılı Kurban Bayramı takvimi netlik kazandı; 26 Mayıs Salı günü arife, 27 Mayıs Çarşamba günü ise bayramın birinci günü olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla kamu çalışanları için 25 ve 26 Mayıs tarihlerinin idari izinli sayılmasıyla tatil süresi 9 güne uzadı. Ancak özel sektördeki çalışanların hakları ve çalışma koşulları bu dönemde merak konusu oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başmüfettişi İsa Karakaş, bayramda çalışacak olanların hakları ile işverenlerin uyması gereken yasal düzenlemeleri detaylandırdı.
Kurban Bayramı’nda uygulanan 9 günlük idari izin yalnızca kamu personelini kapsamaktadır ve özel sektör için geçerli değildir. İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’nde yayımlanan yazısında, özel sektör işverenlerinin yıllık izin veya telafi çalışması yoluyla tatil süresini uzatabileceğini, fakat çalışanları zorla tatil yaptırmanın veya rızası olmadan çalıştırmanın hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Karakaş, iş sözleşmesinde aksine bir madde yoksa, işçinin onayı olmadan bayramda mesai yaptırılamayacağını belirtti. Eğer işçi rızası olmadan çalıştırılırsa, bu durum kıdem tazminatı hakkı doğuruyor. Ayrıca, zorla çalıştırma, işçi için “haklı fesih” sebebi olarak değerlendiriliyor. Daha önce bayram mesaisine onay vermiş olan bir çalışanın, bu onayını 30 gün önceden yazılı olarak geri çekme hakkı da bulunuyor; bu durumda işverenin herhangi bir baskı kurma yetkisi yoktur.
İsa Karakaş, bayram mesaisinin mali karşılığına ilişkin “çifte yevmiye” kuralını da açıkladı. Bayramda çalışan her işçi, çalıştığı her gün için ilave bir günlük ücret hak ediyor. Örneğin, günlük net ücreti 4.000 TL olan bir çalışan, bayramda çalıştığı her gün için toplamda 8.000 TL kazanıyor. Bayram süresince tam mesai yapan bir işçi, aylık maaşına ek olarak 18.000 TL gibi bir ödeme alıyor.
Uygulamada sıkça karşılaşılan hatalardan birinin “ücret yerine izin” verilmesi olduğunu hatırlatan Karakaş, yasalar gereği bayram mesaisinin karşılığının yalnızca para olması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, haftalık 45 saatlik çalışma sınırının aşılması durumunda, çifte yevmiyeye ek olarak yüzde 50 zamlı fazla mesai ücretinin de ödenmesi gerektiğini belirtti. Bayram ücretlerinin en geç maaş günü ödenmesi gerektiğini hatırlatan Karakaş, gecikme halinde işçinin faiz talep etme hakkına sahip olduğunu ifade etti. Son olarak, bu ek ödemelerin SGK matrahını artırarak, gelecekteki emekli maaşını olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı.