Küresel piyasalarda yeni haftaya olumlu bir başlangıç yapıldı (27 Nisan 2026). Piyasaların gözleri, Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmelere ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu hafta açıklayacağı faiz kararına çevrildi. ABD ile İran arasındaki müzakere sürecine dair gelen haberler, yatırımcıların risk iştahını şekillendirmeye devam ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu İran ile müzakere gerçekleştirmek üzere İslamabad’a gidecek olan ABD heyetinin uçuşunu iptal ettiğini duyurdu. Bu heyet içerisinde Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile damadı Jared Kushner’in bulunması dikkat çekiyor. İddialara göre İran, müzakerelerde ilerleme kaydedebilmek adına Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve çatışmaların sona erdirilmesi önerisinde bulundu. Nükleer müzakerelerin ise ilerleyen aşamalara bırakılması planlanıyor. Bu durum, piyasalarda geçici bir iyimserlik oluşturarak risk iştahını destekledi.
FED’İN FAİZ KARARI BEKLENİYOR
Bu haftanın en önemli gündem maddesi, Fed’in yapacağı faiz açıklaması. Para piyasalarında, Fed’in politika faizini yüzde 3,50-3,75 aralığında sabit tutması bekleniyor. Orta Doğu’daki gerilimlerin artırdığı enerji maliyetleri, enflasyonist baskılar konusunda endişeleri artırarak faiz indirim beklentilerini erteleyebilir. Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar, bankanın geleceği hakkında önemli ipuçları sunacak. Bu toplantı, Powell’ın görev süresi dolmadan önceki son FOMC toplantısı olma özelliğini taşıyor.
ABD PİYASALARI VE ŞİRKET BİLANÇOLARI
Geçtiğimiz hafta ABD borsaları karışık bir seyir izledi. Yeni haftaya ise vadeli işlemler pozitif bir açılış yaptı. Yatırımcılar, bu hafta açıklanacak büyük şirket bilançolarını da yakından takip ediyor. Öne çıkan şirketler arasında Visa, Amazon, Meta, Microsoft, Alphabet ve Apple yer alıyor. Tahvil piyasalarında alıcılı bir seyir gözlemlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,3 seviyelerine geriledi. Dolar endeksi ise hafif düşüşle 98,4 seviyesine yerleşti. Emtia tarafında, altın ons fiyatı 4.730 dolar, Brent petrol varil fiyatı ise 100,4 dolar civarında işlem görüyor.
AVRUPA VE ASYA PİYASALARINDA GÖRÜNÜM
Avrupa borsaları haftaya temkinli bir başlangıç yaparken, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararlarını bekliyor. Her iki merkez bankasının da faiz oranlarını sabit tutması öngörülüyor. Asya piyasalarında ise Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılabileceğine dair olumlu beklentilerle birlikte pozitif bir seyir gözlemleniyor. Özellikle teknoloji ve yarı iletken hisselerinde önemli yükselişler dikkat çekiyor.
BORSA İSTANBUL VE YURT İÇİ GELİŞMELER
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,51 artışla 14.409 puandan kapattı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), pay piyasalarında açığa satış yasağının 8 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu. Dolar/TL kuru ise yeni haftaya 45,02 seviyesinde başladı. Analistler, BIST 100 endeksi için 14.300 ve 14.200 seviyelerinin destek, 14.500 ve 14.600 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.