Yol haritası çizildi

4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Kamuoyuna Duyuruldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası, 28-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. 1997, 2004 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen önceki şuralardan farklı olarak bu yılki etkinliğe Bakan İbrahim Yumaklı’nın katılımı ve “Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı” teması damgasını vurdu.

Tarım Orman Şuraları, sektöre yön vermek amacıyla düzenleniyor. Eylül 2024’te başlayan ve 30-31 Ocak 2025’te bir hazırlık çalıştayı düzenlenen bu yılki Şura’ya 1597 üye kayıt yaptırdı. Katılımcılar arasında 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 417 oda, birlik ve kooperatif temsilcisi, 205 özel sektör temsilcisi ve 687 uzman kamu personeli bulunmaktaydı. Şura grupları çerçevesinde toplamda 148 çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi ve “perşembe toplantıları”na 700’ün üzerinde kişi katıldı.

Şura kapsamında 16 farklı çalışma grubu oluşturuldu. Bu gruplar, “bitkisel üretim”, “destekler ve politikaların geleceği”, “gıda güvencesi, güvenliği ve israfla mücadele”, “hayvansal üretim”, “iklim değişikliğine uyum”, “kırsal kalkınma, kırsalda yaşamın geleceği ve istihdam”, “su ürünleri üretimi”, ve “tarımda dijitalleşme, veri tabanlı tarım ve teknolojik gelişim” gibi başlıklar altında faaliyet gösterdi.

371 Hedef Belirlendi

Çalışma gruplarında, kamu kurumları, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri gibi çeşitli kesimlerden temsilciler yer aldı. Şura’nın sonunda belirlenen hedeflere ulaşmak için 371 hedef ve 2.678 strateji belirlendi. Bu hedef ve stratejiler, Şura üyeleri tarafından oylamaya sunuldu ve karara bağlandı. Sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Kırsal Kalkınma Ön Planda

Belirlenen yol haritası doğrultusunda tarımsal üretimin geleceği planlanacak, tarımsal politikalar etkin bir şekilde yönetilecek, gıda güvencesi ve güvenliği sağlanacak ve gıda israfı engellenecek. Ayrıca, sürdürülebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılacak, çiftçilerin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi desteklenecek, ormancılık, tarımsal sulama ve su kaynakları korunarak etkin bir şekilde yönetilecek.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları (14.05.2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 21,9 artarak 1 milyar 660 milyon 221 bin 925 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 19.00 …

Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması

Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması

Tavuk eti üretimi martta arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 231 bin 595 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azalışla 1 milyar 632 milyon 774 bin adede geriledi.

Konut Kredisi 2025: Faizler Tırmandı, Aylık Taksitler El Yakıyor! 1 Milyon TL’nin Geri Ödemesi Dudak Uçuklattı

Merkez Bankası’nın para politikasındaki sıkılaştırma hamleleri konut kredisi faiz oranlarını da doğrudan etkiledi. Bankaların uyguladığı oranlar yükselirken, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların ödeme yükü ciddi oranda arttı. İşte güncel faiz oranları ve örnek ödeme tabloları…

Bakan Bolat, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel ekonomideki korumacılık eğilimleri ve dış ticaret politikalarındaki artan belirsizliklerin yoğunlaştığı bir dönemde, cari işlemler açığında düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.