Trump yine yaptı yapacağını… Son hamlesi şaşkınlık yarattı!

Trump, Basra Körfezi’ni Arap Körfezi Olarak Adlandırmak İstiyor

ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaret sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nin artık “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” veya “Arabistan Körfezi” adlarını kullanacağını açıklamayı hedefliyor. Bu kararı iki ABD yetkilisinin doğruladığı belirtiliyor.

Trump’ın bu kararı, bölgedeki Arap ülkelerinin uzun süredir devam eden taleplerine cevap olarak alındığı bildiriliyor. Ancak, bu isim değişikliği İran tarafından olumsuz karşılanıyor. İran, bölgenin adının değiştirilmesine karşı çıkarken, bölge halkı ise “Basra Körfezi” adının antik Pers İmparatorluğu mirasıyla bağdaştığını belirtiyor.

ABD ordusu uzun yıllardır bu deniz alanını “Arap Körfezi” olarak adlandırırken, Trump’ın bu ismi evrenselleştirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İranlılar Karşı Çıkıyor

İran’da halkın büyük bir kısmı, isim değişikliğine sert tepki gösteriyor. İran halkı, denize “Basra Körfezi” adının verilmesini, ülkelerinin tarihi mirasıyla ilişkilendiriyor. Geçmişte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dışişleri bakanı Cevad Zarif, Trump’ın coğrafya bilgisine yönelik eleştirilerde bulunmuştu.

Küresel Uyumsuzluk

Trump, resmi belgelerde isim değişikliği yapma yetkisine sahip olsa da, dünyada bu kullanımın yaygınlaşmasını sağlama gücüne sahip değil. Uluslararası Hidrografi Örgütü, denizlerin adlandırılmasında küresel uyum için çaba gösterse de, farklı ülkelerin farklı isimleri tercih ettiği durumlar mevcut.

Öte yandan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfeze kıyısı olan ülkeler, Trump’ın ziyaret programında yer alıyor.

Trump’ın Ziyareti

Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti, göreve başladığı tarihten bu yana gerçekleştirdiği ilk yurt dışı seyahat olma özelliğine sahip. Trump, Körfez ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlarken aynı zamanda bölgedeki siyasi meselelere de çözüm arayışı içinde.

Ayrıca, Trump’ın bu ülkelerle kişisel ticari ilişkileri devam ediyor. Başkanlık görevine gelmesinin ardından da iş sahipliğinden ayrılmayan Trump, bu bağı sürdürüyor.

Related Posts

NATO Zirvesi’nde dikkat çeken anlar! Erdoğan Macron’u kendi oyununda mat etti

Lahey’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hareketi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Macron, Erdoğan’ın elini sıkıca tutmaya çalıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan bu harekete izin vermedi. Erdoğan’ın, Macron’un bu hareketine izin vermemesi “Biz bu tuzaklara düşmeyiz” imajı çizdiği ifade edildi.

Erdoğan’dan Hürmüz Boğazı açıklaması: ‘Bölgemizdeki gerilimler güvenli ulaştırma güzergahlarının önemini hatırlattı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ulaştırma koridorlarının önemli olduğunu vurgulayıp “Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ihtimali bunu gösterdi.” dedi.

Yaz tatili yeni başlarken bölgenin barajında sadece yüzde 9 kaldı

Turizm cenneti Çeşme, su krizinin eşiğinde. İlçenin en önemli su kaynaklarından Kutlu Aktaş Barajı’nda doluluk oranı kritik seviyelere gerileyerek yüzde 9,47’ye düştü.

Uyuşturucu alan adam, ‘İranlı olduğu için’ 18 aylık çocuğa saldırdı

Moskova’da bir Belarus vatandaşı, İranlı bir bebeği kafa üstü yere fırlatarak ağır yaraladı. Uyuşturucu etkisindeki saldırgan tutuklanırken, 18 aylık çocuk hayatta kalma mücadelesi veriyor.

AKP’li isimden ‘Erdoğan yalnız’ çıkışı: Kabine için Berat Albayrak ismini verdi

AKP’li eski milletvekili ve yazar Şamil Tayyar, Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın sözlerini anımsatarak, “Cumhurbaşkanımızın geçmişten çok daha fazla Berat Bey’e ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda yangın çıktı

Denizli’nin Merkezefendi ilçesindeki tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda bir depoda yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyürken, çevredeki bazı dükkanlar tedbir amaçlı boşaltıldı.