MEB, “diğer ücretler” ve “genel gider” adı altında ücret talep eden özel okulları uyardı

Bakanlık Özel Okulların Ek Ücret Taleplerine Sınırlama Getirdi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, özel okulların velilerden ek ücret talep etmesine sınırlama getirildi. “Diğer ücretler” veya “genel gider” adı altında somut bir hizmeti ifade etmeyen ek ücret talepleri artık geçerli değil. Bakanlık, bu konuda tüm illere yazı göndererek durumu bildirdi.

2025-2026 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtları sırasında bazı özel okulların “genel gider” veya “diğer ücret” gibi başlıklar altında velilerden ek ücret talep ettiklerine dair şikayetler üzerine harekete geçildi. Bakanlık, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” ve “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yer alan ilgili hükümlere işaret ederek durumu düzeltme çağrısı yaptı.

Her okulun farklı bir hizmet yelpazesi olabileceğine vurgu yapılan mevzuatta, “benzeri hizmetler” ifadesine dikkat çekildi. Bakanlığa ulaşan şikayetler doğrultusunda bazı okulların bu kavramı yanlış kullandığı belirtildi.

Yazıda, “benzeri hizmetler” kavramının, önceki hizmetlerin benzerini ifade ederek somut bir hizmeti kapsadığı vurgulandı. Ayrıca, öğrencinin alacağı hizmetin net olmaması veya okulun işletme giderleri ile ilgili olmayan ek ücret taleplerinin yasal olmadığı ve mevzuata aykırı olduğu hatırlatıldı.

Okulların belirli bir hizmetin karşılığı olmayan ek ücret talep edemeyeceği, “genel gider” veya “diğer ücretler” adı altında ek ücret alamayacağı konusunda uyarılar yapıldı. Aksi takdirde mevzuatta belirtilen cezaların uygulanacağı hatırlatıldı.

Related Posts

TMSF, Türkiye’nin lider mobilya markası İstikbal için satış ihalesi başlattı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türkiye’nin en köklü ve güçlü mobilya markalarından biri olan İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ için satış ihalesine çıktığını duyurdu. İhale ilanı, 1 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Ünlü ayakkabı markası bin 200 çalışanını işten çıkardı

İngiltere’nin köklü firması ve ayakkabı devi Clarks, satışlarında yaklaşık 100 milyon sterlinlik düşüş yaşadı. Bu büyük kayıpla beraber artan ekonomik baskılar istihdamda daralmaya götürdü. Firma bin 252 çalışanı ile yollarını ayırdı. ZARAR BÜYÜK …

Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in varlıklarını devralarak satın alma sürecini tamamladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, anlaşmanın istihdamın korunması ve İHA alanında Baykar ile Leonardo arasında ortak girişimi kapsayan stratejik bir işbirliği olduğunu duyurdu.

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

Erkek işi değil mühendislik işi

Madencilik hâlâ çoğu zaman erkek mesleği olarak görülüyor. Sert koşullar, ağır makineler ve yerin metrelerce altındaki zorlu ortam… Ancak bu algıyı bozan bir örnek var, Siirt’teki Eti Bakır Maden Tesisi. Burada görev yapan kadın mühendisler, sadece maden değil, önyargıları da kazıyor. Ortak mesajları net, “Bu iş erkek işi değil, mühendislik işi.”

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.