Kalp hastalıklarında çığır açan tedavi: Kök hücreden yama

Alman Bilim İnsanlarından Büyük Keşif: Kalp Hastalıkları Kök Hücre Tedavisi ile Tedavi Edilebilir

Almanya’da yapılan bir araştırmada bilim insanları, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini ortaya koydu. Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanları, kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, 2021 yılında bir kadın hastada benzer bir tedavi yöntemi uyguladılar.

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan bu hastaya 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştirildi ve hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğu gözlemlendi. Yapılan incelemeler sonucunda kas yamalarının damarlar oluşturarak kalbe bağlandığı ve kalbin pompalanmasını desteklediği belirlendi.

Araştırmacılar, söz konusu kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini açıklarken, tedavinin kalp nakli ihtiyacını ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla test edildiğinin altını çizdi. Aynı tedavi yöntemi şimdiye kadar 14 hastaya uygulandı ve araştırmacılar, daha fazla hastayı tedavi etmeyi hedefliyor.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahipken, erken teşhisin ve tedavinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek için çalışmalar yürütüyor ancak bu süreçte düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi reaksiyonları gibi engellerle karşılaşıyordu.

Related Posts

Efsane oyun Flappy Bird, resmen geri döndü!

2013 yılında mobil oyun dünyasında büyük ses getiren Flappy Bird, on yıl aradan sonra yeniden kullanıcılarla buluştu. Oyunun yeni sürümü, Android platformunda Epic Games Store üzerinden erişime açıldı. Geliştirici ekip, iOS sürümünün de yakında …

Tek bir amino asit kısıtlaması, ömrümüzü onlarca yıl uzatabilir

Yaşamımızı uzatmanın yolları araştırılırken, bilim insanları beslenmenin derin etkilerine odaklanıyor. Fareler üzerinde yapılan güncel bir deney, izolösin adlı bir amino asidin diyetten kısıtlanmasının ömür ve sağlık üzerinde dikkat çekici sonuçlar verdiğini ortaya koydu.

Okyanusun dibindeki gizemli yapı Sycamore Knoll: Uzaylı üssü mü, doğal bir yapı mı?

Güney Kaliforniya’nın açıklarında keşfedilen su altı yapısı, bilim dünyasını ve komplo teorisyenlerini karşı karşıya getiriyor. Peki, Sycamore Knoll adı verilen bu oluşum doğal mı, yoksa yapay mı?

Netflix, Tudum 2025 için beklenen tarihi açıkladı: Tudum 2025’te neler olacak?

Netflix, küresel hayran etkinliği Tudum 2025’in yayın tarihini duyurdu. Stranger Things 5. sezon, Squid Game 3. sezon, Wednesday 2. sezon ve birçok yeni filmle ilgili heyecan verici detaylar bu etkinlikte açıklanacak!

Kamerasıyla iddialı Nubia Z70S Ultra tanıtıldı: İşte özellikleri

Vivo X200 Ultra’nın ardından yine kamerasıyla dikkat çeken Nubia Z70S Ultra modeli tanıtıldı. Daha büyük bir bataryaya sahip Z70 Ultra üzerine inşa edilen Nubia Z70S Ultra, en iyi amiral gemileriyle rekabet edecek düzeyde geliştirilmiş kameralara …

Instagram Edits, 7 milyon indirme sayısına ulaştı!

Meta’nın kısa süre önce kullanıma sunduğu yeni video düzenleme uygulaması Instagram Edits, ilk haftasında tam 7.1 milyonluk bir indirme sayısına ulaştı. iOS tarafında 1.2 milyon kullanıcı uygulamayı indirirken, Android tarafında ise bu sayı 5.9 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir