Almanya ve Fransa dışişleri bakanları Şam’da: Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret ettiler

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Şam’da Heyet Tahrir Şam Lideri ile Görüştü

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot’nun Avrupa Birliği (AB) adına Suriye’ye bir günlük bir ziyaret yapacağını açıkladı. Baerbock’un burada Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri ve Suriye’nin fiili lideri konumundaki Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile görüşeceği belirtildi. İki bakan, 3 Ocak Cuma saatlerinde ayrı ayrı başkent Şam’a ulaştı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bakan Baerbock, Şam’a doğru yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, “Fransız mevkidaşımla birlikte bugün yaptığım yolculuk, Suriyelilere net bir sinyal: Avrupa ve Suriye arasında, Almanya ve Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıç mümkün” dedi. Baerbock ve Barrot’nun ziyareti, HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin yıkılması sonrası AB’den Suriye’ye yapılan en yüksek düzey ziyaret oldu.

BARROT: BARIŞÇIL VE MEŞAKKATLİ GEÇİŞİ DESTEKLEMEK İSTİYORUZ

Fransa Dışişleri Bakanı, ülkesinin Şam Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. (Fotoğraf: Reuters)

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak, “Suriye’de Suriyelilerin hizmetinde ve bölgesel istikrar için barışçıl ve meşakkatli bir geçişi desteklemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Baerbock da açıklamasında Suriye’ye ‘uzatılmış bir el’ ve Suriye’nin yeni yönetiminden ‘net beklentilerle’ gittiklerini, yeni yönetimin ‘eylemlerine dayanarak’ haklarında bir hükümde bulunulacağını söyledi. Baerbock, “HTŞ’nin ideolojik olarak nereden geldiğini, geçmişte ne yaptığını biliyoruz” dedi. Colani ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında yapılan görüşmeye de işaret eden Almanya Dışişleri Bakanı, “Ancak aynı zamanda ılımlılık ve diğer önemli aktörlerle anlayış arzusunu görüyor ve duyuyoruz” dedi. Baerbock, hedeflerinin Suriye’nin yeniden uluslararası camianın saygın bir üyesi olması olduğunu sözlerine ekledi.

BAERBOCK’TAN RUSYA’YA ASKERİ ÜS ÇAĞRISI

Almanya Dışişleri Bakanı, Almanya ve uluslararası ortaklarının Suriye’nin iç içlerinin dış etkiler tarafından sekteye uğramadığından emin olmaya bağlı olduğunu belirtti, Rusya’ya da çağrıda bulunarak Suriye’deki askeri üslerinden ayrılmalarını istedi.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boşaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Beşar Esad, 8 Aralık 2024’te görevi bırakarak ülkeden kaçmış ve Rusya’ya sığınmıştı.

KALLAS: İKİ BAKAN, AB’Yİ TEMSİLEN SURİYE’YE GİTTİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un AB’yi temsilen Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ettiğini bildirdi. Kallas, X hesabından Barrot ve Baerbock’un Şam ziyaretiyle ilgili paylaşım yaptı. Barrot ve Baerbock’un kendisi adına AB’yi temsilen orada bulunduklarını belirten Kallas, “Suriye’nin yeni liderliğine mesajımız, bölgesel aktörlerle mutabık kalınan ilkelere saygı gösterilmesi, tüm sivillerin ve azınlıkların korunmasının sağlanması son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

İKİ BAKAN, SEDNAYA HAPİSHANESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

France 24 haber sitesinin aktardığına göre, Fransa Dışişleri Bakanı Barrot ve Alman mevkidaşı Baerbock, Şam’a gittikten sonra burada Sednaya Hapishanesi’ni de ziyaret etti.

Beyaz Baretler temsilcilerinin de eşlik ettiği iki bakan, Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından tutukluların serbest bırakıldığı hapishanede gözlemlerde bulundu.

Sednaya Hapishanesi, Esad döneminde yargısız infaz, işkence ve zorla kaybetme vakalarıyla gündeme gelmişti. 8 Aralık sonrası süreçte 4 binden fazla tutuklu serbest bırakılmıştı.

(REUTERS)

Related Posts

Antakya’da iki otomobil çarpıştı, sürücüler yaralandı

Hatay’ın Antakya ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında iki kişi yaralandı.

Uçak kalktı! Edson Alvarez, Fenerbahçe için İstanbul’a geliyor

Fenerbahçe’nin kadrosuna katmaya hazırlandığı Edson Alvarez’i taşıyan uçak Londra’dan havalandı. Meksikalı futbolcu saat 14.00’te İstanbul’da olacak.

Antalya Arkeoloji Müzesi’nin deprem raporu ortaya çıktı: Yıkılmasa çökecekmiş

Herakles lahdi, ABD’den getirilen Yorgun Herakles heykeli, Yüzyılın Hazinesi Elmalı Sikkeleri ile Noel Baba’ya ait eserlerin bulunduğu Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkılmasa olası bir depremde çökmek üzere olduğu ortaya çıktı.

Şişli’de evi terk eden eşinin ikiz kardeşi tarafından öldürüldü: ‘Ablama kötü davranıyordu’

Olay, dün saat 20.00 sıralarında İnönü Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre; Sevgi Çakır, eşi Ejder Çakır ile kavga edip evi terk ederek ikiz kardeşinin evine gitti. Akşam saatlerinde kayınpederi Bahattin S.’yi (62) arayan Çakır, eşini eve geri …

Trabzon’da inşaatta silahlı kavga: 4 işçi yaralandı

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Çimenli Mahallesi’nde bir inşaatta çalışan işçiler arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Olayda 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Zafer Bayramı’nda Kalecik Kalesi’ne Bisiklet Turu

Ardahan’dan bisikletçiler, Zafer Bayramı’nda Kalecik Kalesi’ne pedal çevirdi.