Babasından öğrendiği işi 45 yıldır sürdürüyor: Meslek bitme noktasına geldi

Kalaycılık Mesleği Teknolojiyle Yarışıyor

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte zamanla eskimiş olan kalaycılık mesleği, günümüzde son bulma tehlikesiyle karşı karşıya. Eskiden büyüklerin evlerinde sıkça kullanılan bakır tencereler ve tavalar artık tozlu raflarda yerlerini almaya başladı. Bursa’da yaşayan 55 yaşındaki Yılmaz Erişen ise babasından aldığı miras olan bu mesleği özveriyle sürdürmeye devam ediyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin nadir temsilcilerinden biri olan Erişen, günün erken saatlerinde dükkânını açarak işe başlıyor. Müşterilerin getirdiği bakır kaplara özenle ilgi gösteren Erişen, kalayladığı ürünlerle müşterilerinden takdir topluyor.

Bu mesleği 45 yıldır icra ettiğini dile getiren Erişen, “Ilkokul 3. sınıfa giderken okuldan sonra dükkâna gelerek başladım. 8 yaşından beri bu işin içindeyim. Babamın mesleği benim için kutsaldır. Çalışmaya gelmezsem kızarlardı, ‘burada iş varken sen burada oturuyorsun’ derlerdi” dedi.

“Meslek Geleceği Tehlikede”

Yeni neslin bu tür el sanatlarına ilgi göstermediğini ve dolayısıyla bu mesleğin geleceği için endişe duyduğunu belirten Erişen, “Gençlerin bu mesleklere olan ilgisi azalıyor. Bizden sonraki nesilde merak olmakla birlikte şimdiki gençler masa başı işleri tercih ediyor. Eskiden okulu bitiren çocuklar gelir, ‘çırak lazım mı’ diye sorarlardı. Şimdi ise kimse gelmiyor. Bu meslek bizimle birlikte yok olma noktasına geliyor” şeklinde konuştu.

“Geleneksel Meslekler Önemli”

Mesleğin yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Erişen, “Yeni bakır ürünlerin üretilmesiyle ayakta kalıyoruz. Bakır ürünler değişiyor, müşteriler özel siparişler vererek işimizi sürdürmemizi sağlıyor. Kahvaltı mekanları ve çay bahçeleri bakır kapları tercih ettikçe biz de varlığımızı sürdürebiliyoruz. Mesleğimizi devam ettirmek istiyoruz ancak zorlu bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

“Kalay İşlemi Doğru Yapılmalı”

Bakır eşyaların kalay işleminin doğru kişilerce yapılması gerektiğine vurgu yapan Erişen, “Bakır eşyalar kullanıldıktan sonra kalayın dayanıklılığı için farklı bir kaba aktarılmalı. Kalayın sağlığa zarar vermesi değil, dayanıklılığı için bu önemlidir. Sokakta dolaşan seyyar kalaycılarla çalışmak yerine güvenilir kişilere başvurulmalıdır. Doğru kalay işlemi için kurşunsuz kalay kullanılmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir