Araç kiralamada kârsız yıl geçti!

İSTANBUL (İGFA) – Otomotiv başta olmak üzere yetkili satıcılık ve servis, lojistik ve sigorta sektörlerinde 35 yıldır faaliyet gösteren ve Avrupa’nın en büyük araç kiralama şirketi Europcar’ın 2002 yılından beri Türkiye temsilciliğini yürüten FDN Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Europcar Türkiye CEO’su Fırat Fidan, 2025 yılına dair sektör beklentilerini açıkladı.

2024 yılının kârsız bir yıl olduğunu kaydeden Fırat Fidan, finansman maliyetlerinin ikinci el değer kaybı ve operasyonel maliyetlerin toplamının karşılığında günlük fiyatlama ile kâr elde etmeye çalıştığını ifade ederek, “2024 yılında, bu 3 bileşenin aleyhimize gelişmesi, arzın yükselmemesi ve özellikle iç talepteki düşüş nedeniyle muhtemelen sektörün tamamı zarar etti ya da kârlılığa ulaşamadı” dedi.

2024 yılında ikinci el fiyatlarının artışı oranı, günlük kiralama fiyatlarının artmamış olması, enflasyonun maliyet etkisi ve finansman koşullarının etkisi ele alındığında; araç başı zararın 120-300 bin TL arasında olduğunu kaydeden Fidan, “Bu, 2 yıl üst üste finanse edilmesi mümkün olmayan bir durum. Zarar devam ederse, finansal olarak yeterince güçlü olmayan şirketlerin bu sektörde kalmaları mümkün olmaz” dedi.

Araç kiralama sektörünün yılın ikinci yarısından umutlu olduğunu kaydeden Fırat Fidan, 2025’in ikinci yarısında faizlerin düşeceğini öngördüklerini söyeldi.

Devletin zaten dezenflasyon politikalarının varlığına dikkati çeken Fidan, “Tüm bunların yanında faizlerin de düşmesiyle yılın ikinci yarısının sektör için daha olumlu olacağı inancındayım. Diğer yandan, maliye politikalarının doğru uygulanması ve uzun vadeli önümüzü görebilmek ise tek beklentimiz. Bu nedenle yılın ikinci yarısında Türk bankacılık sektörünün çok iyi hamleler yapacağını öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Faizlerin düşmemesi durumunda tüm sektörde çok ciddi bir finansman problemi yaşanacağını vurgulayan Fidan, “Bilançoların bozulması ile kredi ve teminat büyüklüklerinde de yaşanacak önemli kısıtlar, sektörü çok zor duruma sokabilir. Bu yılın en önemli indikatörü, finansman kaynaklarına düşük maliyetlerle ulaşabilmek” değerlendirmesini yaptı.

Fidan, kısa dönem araç kiralama sektörüne ilşkin raporun henüz tamamlanmadığını ancak 2024 yılının üçüncü çeyreğinde önceki yıla göre yüzde 0,2 daralan sektörün yıl sonu itibariyle daha daralmış olmasının beklendiğini ifade ederek, araç kiralamada fiyatlar, 2025 yılında ise en fazla yüzde 10-15 artmasını beklediklerini söyledi.

Ayrıca araç kiralamadaki en güncel trendlere değinen Fidan, Türkiye’de şehir içinde motosiklet ve scooter pazarının daha çok büyüyeceğini, ancak paylaşımlı araç kiralama sistemlerinin doğası gereği ülkemizde çok gelişmeyeceğini öngördüklerini kaydetti.

Related Posts

İş dünyasında ‘vergi’ rahatsızlığı: Hisarcıklıoğlu’nun isyanında tam destek!

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, vergi incelemesinin kayıtlı mükelleflere yapıldığını bildirdi. Baran, yaptığı yazılı açıklamada vergi reformunun bir an önce hayata geçirilmesi için defalarca açıklama yaptıklarını hatırlatarak, “Yüksek …

Maliyeciler şehir girişlerin konuşlandı: Kamyonlar kontrol ediliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı, vergi kaçırılmasının önüne geçilmesi amacıyla, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve hallerin girişinde vergi denetimi uygulamasında düğmeye basıldı. Şimşek denetimleri arttıracaklarını söylemişti …

Şimşek, Endonezyalı mevkidaşı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati ile bir araya geldi.

Altın mı kazandırır, gümüş mü? ABD’li bankadan dikkat çeken analiz

Goldman Sachs, gümüşün devam eden altın rallisini yakalamasını beklemiyor. Bir ons altın satın almak için gereken gümüş ons sayısını ölçen altın-gümüş oranı, bir yıl önce yaklaşık 84,7 iken şu anda 102 civarında seyrediyor. Banka, “Çin’in güneş …

Fiyatlar uçaklardan daha çok uçtu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerilerini açıkladı. TÜİK enflasyonu aylık bazda yüzde 3,00, yıllık bazda ise yüzde 37,86 olarak açıkladı. Açıklanan verilerde nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler de yer aldı. Nisan …

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

Tüketici fiyatları bazında nisanda en yüksek fiyat artışı yüzde 42,1 ile hava yoluyla yolcu taşımacılığında gerçekleşirken, en çok ucuzlayan ürün yüzde 17,32 ile taze sebzeler (patates hariç) olarak belirlendi.